Den segern har Per väntat på i elva år

Patrick Sjöö

Han skrällde till ordentligt med sin Hara Baktus under årspremiären på Dannero.

Det var första kusksegern sedan april 2006.

– Tänk att det gått elva år. Hoppas det är proppen ur nu, skrattar 69-årige travamatören Per Englund.

Det finns många amatörer i Sverige som kämpar på i det tysta med sina hästar. En är Per Englund från byn Hara utanför Östersund.

Just nu har han fem hästar på träningslistan och Hara Baktus är stallets bästa. 7-åringen har sprungit in 130 000 kronor.

– Det finns ett par unghästar som jag tror en del på så jag hoppas kunna fortsätta ett tag till. Jag gillar det här med att träna hästar och jag började med det 1971. Trots att det har gått dåligt i flera år så har jag aldrig haft tanken på att sluta. Jag har ju fyllt 69 år nu och jag hoppas att det blir några år till, säger Englund.

Bästa hästen han haft i stallet var Krumbukt (e. Blazing Hanover) som var född 1975.

– Han vann vann 13 lopp, men på den tiden var förstapriset 2000 kronor så totalt blev det inte så mycket pengar intjänat, säger Englund.

Under söndagens årspremiär stod han för en riktig skräll då han styrde Hara Baktus till seger. Ekipaget fick en bra start och hittade tidigt ner i andra utvändigt. Det blev full marschorder på sista bortre långsidan och Hara Baktus stod för en stark avslutning.

Det var 7-årige Hara Baktus allra första seger i karriärens 66:e start och Per Englunds första seger som kusk sedan april 2006.

– Han kändes väldigt fin i sista sväng, men jag var rädd att vi hade fått gå lite för tidigt. Jag kopplade grepp på upploppet men ledaren kontrade. Den galopperade strax före mål så då var det klart. Annars hade det nog blivit hårt, säger Per Englund.

Stallet har dock inte väntat i elva år på en seger. Senaste stallsegern kom i juni 2010 då Hara Spirit vann under Östersundstravets dubbeltrav.

– Jag hade satt upp Björn Goop då så hästen var ganska kuskförstärkt, säger Per Englund och ler.

Var nästa start blir är ännu inte bestämt.

– När jag kom hem i går så öppnade jag propositionerna direkt. Men jag hittade inget lämpligt lopp. Vi får se framöver. Hoppas att det inte tar lika lång tid till nästa seger.

Title